Inför ett besök med din katt

Det är viktigt att patienter och djurägare känner sig trygga. Katterna har ett eget väntrum och hundarna likaså. För att våra fyrfota vänner ska känna sig lugna och trygga har vi  tagit det ytterligare ett steg och är certifierade i högsta klassificeringen Gold level som en Cat Friendly Clinic. Det innebär bland annat att katterna har eget väntrum, undersökningsrum och eget rum med uppvakningsburar. Läs gärna mer på CatFriendlyClinic där ser du även vår Guldstatus.

Här kommer lite tips inför ditt besök:

Många katter upplever ett besök hos veterinären som jobbigt och obehagligt. För de flesta katter börjar känslan av detta redan innan man ens åkt hemifrån.

De ser sin transportbur och förknippar denna med tråkigheter. En bra sak att tänka på är att låta buren stå framme ett par dagar innan besöket. Låt katten ha transportburen som en mysig koja och bjud på lite smakligheter i den. Katten kommer snart känna sig trygg med sin transportbur. Placera en filt/handduk som katten normalt sover /vilar på så den känner sin egen doft.

Vid transport av flera katter undvik att ha dem i samma bur, för att när de blir stressade kan de bli aggressiva trots att de är vänner hemma. Tänk på att gärna skaffa en bur som är skyddande från omgivningen.
Katter måste kunna gömma sig och att täcka över buren under resan kan bidra till minskad stress. Ta med en extra filt ifall katten tex kräks.


Bästa platsen för kattburen är på golvet bakom framsätet. Tänk också på att många katter tycker bilfärden är precis lika läskig som transportburen i sig. Börja med att åka korta sträckor så katten får en chans att vänja sig. Kör försiktigt utan hög ljudnivå. Undvik kraftiga inbromsningar och accelerationer samt snäva svängar. Samtala gärna lugnt och vänligt.


Vid ankomst till kliniken se till att undvika att ställa kattburen på golvet. Detta då katten känner sig tryggare på högre höjder och kan ha bättre överblick på omgivningen. Bär buren försiktigt, gärna med två händer underifrån, för att undvika att den svänger och slår i saker.

För att besöket ska gå till så lugnt till som möjligt har vi separata katt- och hundväntrum, samt ett poliklinikrum endast avsedd för katter.

Av säkerhetsskäl önskar vi att ni kommer med er katt in i kliniken i bur, ej koppel eller dyl.