Mjölktänder

MJÖLKTÄNDER

tandvarbildflik

Hundar och katter har mjölktänder precis som vi människor. Normalt sett fäller/tappar, hunden alla sina mjölktänder när den är mellan 3 och 7 månader gammal. Kattungen fäller sina mjölktänder mellan 3 och 5 månaders ålder.

Hos en del valpar kommer de permanenta tänderna upp utan att mjölktänderna lossnar. Kvarstående mjölktänder orsakar inflammation lokalt där tänderna sitter tätt och kan orsaka att bettet utvecklas felaktigt.

Kvarstående mjölkhörntänder hindrar de permanenta hörntänderna från att komma upp där de ska. De kan istället hamna fel så de biter upp i mjukdelar som till exempel i gommen eller på andra tänder. Tänder som sitter så att de biter på varandra kan med tiden skadas och kan då behöva dras ut. Om tänder sticker upp i mjukdelar gör det naturligtvis ont. När käken fortfarande växer kan bettet ofta rätta till sig om den hindrande mjölktanden avlägsnas.

De permanenta tänderna vill komma ut på rätt plats om de bara ges möjlighet. Bäst förutsättningar för att få ett fungerande och smärtfritt bett är alltså att åtgärda bettet i tid. När valpen är ungefär 5 månader är det lämpligt att titta hur tänderna sitter. Då har man goda möjligheter att rätta till det som behövs. Om man väntar tills hundens käke är färdigvuxen flyttar sig inte längre några tänder. Då behövs ofta större och mer radikala åtgärder för att hunden ska få ett funktionellt bett. Med funktionellt menas att bettet inte besvärar hunden och att hunden kan tugga och använda munnen på ett sätt som är naturligt. Man gör inga ingrepp för att hunden ska bli vackrare utan syftar till att det ska bli det bästa för hunden.

Det är viktigt att du tar hand om ditt djurs tänder. Vänj djuret vid att borsta tänderna, gärna varje dag.