PTR

VAD ÄR PTR?

PTR står för professionell tandrengöring och innefattar följande områden:

Klinisk undersökning då veterinären kontrollerar om det finns skador på tänderna eller i resten av munnen och räknar tänderna. Antalet tänder är viktigt eftersom det finns både medfödda och förvärvade tillstånd som gör att tänder saknas.

Fickdjupsmätning som är viktigt eftersom det kan avslöja en skada eller inflammation kring en tand som ser frisk ut.

Borttagning av tandsten görs med kyld ultraljudsscaler. Det är speciellt viktigt att göra rent under tandköttskanten eftersom det är där tandsten och plack orsakar inflammation.

Polering av tänderna efter att all tandsten och plack tagits bort. Detta ger en slät och blank yta som inte plack och bakterier fäster lika lätt på. Tänderna hålls rena längre.

KAN MAN SKRAPA BORT TANDSTEN SJÄLV PÅ SITT DJUR?

Att använda en tandstensskrapa i metall som finns hos tandläkare för människor är inte att rekommendera. Människotandens emalj är betydligt tjockare än emaljen på hundens och kattens tänder. Det finns risk för att emaljen skadas om en sådan skrapa används på hunden eller katten.

Då det är allra viktigast att få bort den tandsten som sitter under tandköttskanten är det knappast värt besväret att bara avlägsna en del tandsten längre ner på tänderna. Däremot är det aldrig för sent att börja borsta tänderna på hunden och katten! Tandborstning avlägsnar plack och bromsar uppkomst av mer tandsten.

VARFÖR MÅSTE MITT DJUR SÖVAS FÖR ATT GÖRA REN TÄNDERNA?

Det är obehagligt för djuret att få tandsten borttagen med hjälp av en apparat som surrar och vibrerar. Allra viktigast är det att få bort tandstenen som sitter under tandköttskanten. Om munnen och vävnaden runt tänderna är inflammerade kan det blöda och göra ont när detta görs. För att inte missa någon skadad tand måste fickdjupsmätning göras kring alla tänder.

När djuret är sövt har det en andningsslang i halsen, som förhindrar att saliv och vatten som är förorenat med tandsten och bakterier, kommer ner i luftvägarna. Att bara ge lugnande så djuret är medvetet om behandlingen är inte ett bra alternativ, dels eftersom djuret då riskerar att få bakteriebemängd vätska i halsen, dels för att en grundlig rengöring då inte är möjlig.

KAN MAN ANVÄNDA LOKALBEDÖVNING FÖR ATT SLIPPA SÖVA?

Lokalbedövning används till exempel då en tand ska dras ut. Anledningen till att ge lokalbedövning trots att djuret är nedsövt, är att man får en mycket bättre smärtlindring efter ingreppet.

Att ge lugnande och kombinera med lokalbedövning låter sig inte göras, eftersom det gör ont att få sprutor med lokalbedövning. För att bedöva alla tänder behöver ett flertal injektioner ges, och det är mer obehagligt än att få tandsten borttagen. Lokalbedövningsmedel får heller inte ges i för stora mängder.

ÄR DET INTE RISKABELT ATT SÖVA ETT DJUR?

Jo. Ingen narkos är helt riskfri, detta gäller både människor och djur. En veterinär lyssnar alltid på djurets hjärta innan djuret sövs. På detta sätt upptäcks många hjärtfel som skulle kunna innebära en ökad risk vid narkos, och man kanske väljer att avstå från att söva djuret den dagen och i stället utvärdera hjärtat närmare.

Äldre hundar och katter kan det vara bra att ta blodprov på inför narkoser för att kontrollera lever- och njurvärden. Detta eftersom dessa organ behöver fungera väl för att bryta ner de läkemedel som används för att söva djuret. Tvärtemot vad man kanske tror, är det faktiskt en större belastning för hjärtat, cirkulationen och njurarna att få lugnande medel jämfört med att sövas helt.

VARFÖR SKA MAN RÖNTGA TÄNDER?

I de fall där veterinären vid undersökningen hittar lösa eller trasiga tänder, djupa fickor eller andra avvikelser rekommenderar vi att tanden röntgas. Det är nödvändigt att se roten för att kunna bedöma tandens skada och avgöra vilken behandling som är lämplig. Olika skador kräver olika behandling, och ibland ger röntgenundersökningen informationen att tanden inte behöver åtgärdas.

Om tänder saknas och man misstänker att det aldrig funnits någon tand bör käkbenet där tanden skulle sitta röntgas för att se om det finns tandanlag. Tandanlag som aldrig brutit fram kan ge upphov till en cysta i käkbenet. Detta bör åtgärdas eftersom cystor kan försvaga käkbenet så att det bryts av.

HUR MÄRKER JAG ATT MITT DJUR HAR PROBLEM MED SINA TÄNDER?

Sjukdomar och skador på tänder och i munhåla är tyvärr vanligt hos våra hundar och katter. Dessvärre medför detta ofta ett stort, men dolt, lidande för djuret. Ett djur kan ju inte tala om för sin ägare att det har ont, och i de flesta fall äter djuret ändå. Tecken på att din hund eller katt har problem med tänder eller munhåla kan vara att den tappar foder, tvekar innan den börjar äta eller bara tuggar på ena sidan. Den kan också vara ovillig att låta dig öppna dess mun eller kanske har den dålig andedräkt. Det kan också vara så att den inte visar några tecken alls men blir avsevärt gladare efter att tandproblemet åtgärdats.